Country-rap, vad är det?

Tror du att country och rapmusik är så långt ifrån varandra som två genrer kan vara? Då har du antagligen aldrig hört Yelawolf, eller någon annan av artisterna i den undergenre som brukar kallas country-rap.

Hip hop förknippas framför allt med storstäder som New York och Los Angeles, men idag är det i minst lika stor utsträckning i de mindre städerna som genren utvecklas. Städer som Port Arthur, Baton Rouge, och Tupelo är lika viktiga för dagens hiphop som Compton och Staten Island var för 90-talets. Den sistnämnda staden är kanske framför allt känd för att Elvis Presley föddes där, och i andra hand för att bröderna i den just nu otroligt framgångsrika rapduon Rae Sremmurd också föddes där. Elvis var kanske inte en countryartist i första hand, men det är ingen tvekan om att han både influerades av, och influerade, countrymusiken.

Country har alltid varit arbetarklassens och underklassens musik, och detsamma gäller hiphop. De två genrerna har många teman gemensamt, inte minst finns det många låtar som handlar om hur svårt det kan vara att leva i enlighet med sin moral, när man befinner sig på samhällets botten. Det är ingen slump att det finns en undergenre som heter gangsterrap, och en annan som heter outlaw country.

Yelawolf

Om du som läser detta tyckte att country-rap lät som ett konstigt hopkok när du läste rubriken, tycker du fortfarande det? Det är genom åren många genrer som har korsbefruktats med country – och med rap för den delen – men country-rap är helt klart den bästa av dessa korsbefruktningar. En av de största artisterna i genren är Yelawolf från Alabama, som spelade på Bråvalla i Norrköping i somras. Allt han gjort är inte country-rap, men de flesta är överens om att det är där han kommer mest till sin rätt som rappare. Videon nedan är till hans senast släppta låt.