Har du koll på dessa artister?

Countrymusiken förändras ständigt. Nya artister gör entré, som antingen utvecklar genren eller förvaltar traditioner. Så vilka nya artister är mest intressanta hösten 2016? I urvalet finns både svenskar och amerikaner, klassisk country och ett mer modernt Nashville-sound.

Miqael Persson

Det är inte ovanligt att svenskar gör countrymusik, så har det varit ända sedan Cacka Israelssons dagar. Något som däremot är ovanligt är att svenska countryartister gör avtryck på andra sidan Atlanten. Miqael Persson är undantaget som bekräftar regeln. Skåningen reste till Nashville för att sälja låtar som han hade skrivit, men han fick rådet att spela in dem själv, vilket han också gjorde. Singeln Stomp a little louder hamnade på första plats på listan CMR Nashville Hotdisc Top 40. Persson berättar för P4 Malmöhus om sin resa till Nashville.

Courtney Marie Andrews

Även om Courtney Marie Andrews är amerikan kan hon sorteras in i samma fack som två svenska systrar, nämligen Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit. Det handlar alltså om musik i skärningspunkten mellan folkpop, country och rock. Tänk Joni Mitchell, tänk Laurel Canyon, tänk Joan Baez. Samtidigt är Andrews mer fast förankrad i countrymusiken än någon av de 60-talsartister som hon kan jämföras med.

Jamie Kent

Av namnet att döma skulle man kanske kunna tro att han är engelsman, men Jamie Kent är från Massachusetts, alltså New England. Det är nästan mer anmärkningsvärt än en engelsk countryartist, om man ska vara helt ärlig. Kanske är det därför som Kent, i sin hitlåt All American Mutt, betonar vad som förenar alla amerikaner. Om du vill ha låtar som du kan sjunga med i efter att ha hört dem en gång, då ska du definitivt kolla upp Jamie Kent.

Runaway June

Är Dixie Chicks ett av dina favoritband, men tycker du samtidigt att de var bättre kring millennieskiftet? Då kanske Runaway June är ett band för dig. Roliing Stone beskrev dem som ”om Shania Twain hade spelat in en låt till O Brother, Where Art Thou?-soundtracket”. Även om soundet är modernt använder de traditionella instrument, sjunger i stämmor, och de använder inte clicktrack när de spelar live. Det gör dem nästan unika i den moderna countryn. En annan sak som gör dem unika är att en av medlemmarna är barnbarn till John Wayne.

Midland

För ungefär tio år sedan var Eagles och annan soft rock från sjuttiotalet det hippaste man kunde lyssna på, i all fall i vissa kretsar i Stockholm. Saknar du den tiden, eller är du tillräckligt gammal för att ha lyssnat på Eagles när det begav sig? Då rekommenderar vi att du surfar in på Midlands Soundcloud-sida, och lyssnar på exempelvis Drinkin’ Problem. Midland är en grupp som plockar det bästa från två decennier: 70- och 80-talet, och har redan varit förband till Willie Nelson. Bandet bildades när basisten Cameron Duddy behövde musikunderhållning till sitt bröllop, och de tre musikerna sammanfördes för första gången.