Svenska countryartister

Country uppstod, enligt många musikhistoriker, när folkmusik från de brittiska öarna, som utvandrarna till södra USA tog med sig, mötte de afrikanska slavarnas musik. Idag spelas countrymusik i hela världen.

Även Sverige har producerat många countryartister. De har kanske inte gjort något större avtryck i countryns hemland, men några av dem hör till våra mest folkkära artister.

Alf Robertson

Alf Robertson, uppvuxen i Gamlestaden i Göteborg, spelade under sin livstid in ungefär 30 studioalbum. Många av hans låtar är översättningar av engelskspråkiga original, men han skrev också låtar till andra, och försökte sig faktiskt på en låtskrivarkarriär i Nashville. Många av hans låtar befinner sig i gränslandet mellan country och dansband: han har t.ex. skrivit countrylåtar om det väldigt svenska fenomenet dansbanor.

Kicki Danielsson

Kicki Danielsson är en av Sveriges mest rutinerade schlagerartister, som har deltagit i den svenska melodifestivalen nio gånger, och en gång i den norska motsvarigheten. Det är dock countrymusiken som ligger henne varmast om hjärtat. Kanske beror det på att hon växte upp som adoptivbarn på en bondgård utanför Älmhult i Småland (inte alltför långt från där High Chaparral ligger idag). De flesta av sina countrylåtar gjorde hon i början av 80-talet, men de senaste åren har hon återkommit till denna genre. 1987 fick hon det amerikanska musikpriset Ampex Golden Reel Award.

Cacka Israelsson

Idag är det ganska ovanligt att idrottare också gör karriär inom musiken, men för ungefär 50 år sedan var det inte så ovanligt. Snoddas hade också en karriär som bandyspelare, och Karl Erik ”Cacka” Israelsson, landslagsman i friidrott på 50-talet, spelade in åtta countryalbum efter avslutad idrottskarriär. Mest känd blev han för Gamle Svarten, som ursprungligen spelades in 10 september 1954. Israelsson arbetade även som reklamtecknare, och har designat flera skivomslag för svenska artister. Han hade även en karriär som skådespelare, något han delar med många andra countryartister (bl.a. Steve Earle).